2019-2020 Sezonu A Takım Formalarımız

Önümüzdeki sezon formaları, daha önce anlaşmamıza rağmen küme düşünce sözleşmesi iptal olan Nike tarafından yapılıyor. Tanıtım ve resmi mağazada satış tarihi netlik kazanmasa da, Avrupa üst liglerinde Nike giyen takımlardan bir kısmının formaları sızdırılmış durumda.

Benim gözlemlerime göre oluşan beklentim; önümüzdeki yıl yakalı bir forma olmayacağı yönünde.
2011 yılındaki kalın ve son yılların ince çubuklusu arasında bir forma bekliyorum.
Nike’ın parçalısı da güzel olabilir.
Diğer formalar tek renk olur gibi.

1 Beğeni

Lottodan kurtulmak şahane :slight_smile:

ben de öyle düşünüyorum lakin profil resmimdeki parçalı ve son iki çıkan ince çubuklu forması ile cavcav hatıra forması bence koleksiyonluk formalardı.
yine bu yılın düz kırmızısı da, o etek bitişindeki saçma eklentiye rağmen oldukça güzel bir formaydı.

bakalım nayki’nin 100 küsür liralardan sattıracağı formaları nasıl olacak! :slight_smile:

Adidas olaydı daha iyiydi ama Lotto’dan kurtulacaksak Nayki de olur. :slight_smile:

1 Beğeni

ince çubuklu forma güzel, ben de beğeniyorum. 1 adet de aldım…
ama bir şeyi atlamayalım arkadaşlar… bu forma yakından güzel…

ama;
trübünden ve tv kameralarında hiç görülmüyor… bence oldukça kalın çubuklu eskilerden beri gelen klasikleşmiş bir formamız var… o forma uzaktan bile bek güzel görünüyor…

1 Beğeni

Üretici marka, o yıl hangi tarzda formalar üreteceğini katalog olarak sunuyor kulüplere.
Nike, kalın çubuklu forma üretmiyorsa o iş olmaz. Ben öyle bir modeli olduğunu sanmıyorum. O yüzden ince ile kalın arası bir çubuklu beklentim var yazdım.

Kulüpler bir sezon önceden istedikleri formaları o kataloglardan seçip bildiriyor. Sample olarak sınırlı sayıda forma üretiliyor ve kulüp yetkilileri tarafından inceleniyor. Hangi formalarda karar kılınırsa onların üretimine başlanıyor.

Bir de mesela o yıl barça’nın, bayern’in giyeceği formayı Türkiye ligindeki sıradan bir takıma giydirmiyor büyük markalar.
Ancak Bir sezon sonra diğer kulüplerin de kullanımına sunabiliyorlar böyle formaları.
Mesela adidas 2007-08 sezonunda Bayern 'in giydiği formalardan bir tanesini, 2008-09’da bizim ismi lazım değil İstanbul üçlüsünden birisine giydirmişti.
Bunun tek istisnası var; 100. Yıl gibi herhangi özel bir tarihi temsil edecek hatıra formaları. Bunları kulübün isteği doğrultusunda tasarlıyor üreticiler.

Bakalım bu kadar yazıp çizdiğimize değecek mi, hep birlikte bekleyip göreceğiz :slight_smile:

  1. yıla az kaldı. Lotto’nun satış formalarında beden sorunu var. Nike bunu çözer en azından

Lotto son 10 küsür yıldır fit kalıp forma üretiyor. Hatta aynı takıma aynı sezon ürettiği formaların arasında bile kalıp farkı oluyor. Sürekli 1-1,5 beden büyük forma almak gerekiyor.

Süper lig’de veya 1. Lig’de nike giyinen takımlardan tanıdığın taraftar varsa sor.
Hemen hemen aynı kalıplar olur önümüzdeki yıl da.

hazır nike ve nimetlerinden açılmışken konu gecikmiş bir mesajımı iletmek isterim.
falanca tv de dulkarı beslemeleri var. hani her şeyi bildiğini sanan bi haberler var ya…
ne diyoruz onlara?. HERBOKOLOG…

bu herbokolog kış boyunca zırladı durdu. “efendim neden kış günü kırmızı topla oynamıyoruz” diye…
ulan dedim açıp söyleyeyim şuna: oynada gör nike nasıl ayağındaki peştemalı alıyor bi gör…

peştamal meselesi üzerine:
nike’ın sponsorluk anlaşmasında belirttiği tarihten önce belirtilen topla oynanmadığını tespitle açtığı davayla, ayağındaki donunu alıyor önce… tabi sen hemen bir peştamal bulup örtününce ikinci bir dava açıp onu da alıyor altından… yada üstünden…
adamların dünyadan haberi yok, geyikten para kazanmanın verdiği zevzeklik işte…
yapacak bişey yok… ülke manzaraları…

1 Beğeni

Formalari iki gruba ayirmak gerekiyor:

  1. Sporcularin giyecegi ve performansin one koyulacagi urunler
  2. Taraftarin giyecegi ve gorunumun onde olacagi giysiler.

Sporcular icin one cikan noktalar:
-Nem kontrolu: 90 bazen 120 dakika suren mucadelelerde ozellikle 60-65. dakikalardan sonra performansin dusmemesi icin vucut dis ceperi ile forma ic ceperi arasindaki sivi dengesinin kontrolu cok onem hazzetmektedir. Bu yuzden giysilerin belli miktarda nemi absorb etmesi ve mumkunse disari atmasina uygun malzemeler kullanilmasi gerekir. Forma yapilabilecek elyaflarin yaklasik nem tutma miktarlari :

*ipek : %14
*yun : %11
*pamuk: %7.5
*naylon 6.6 : % 4.5
*naylon 6 : % 3.5
*polyester : % 0.3

-Rakip oyuncu tarafindan formanin elle kontrol edilememesi:
Suat Kaya veya Sergen Yalcin’in giydigi, sanki yatili okulda iki sinif ustteki abilerinin ceketini giyen cocuklar gibi urunler sporcuya giydirilmemeli, rakip oyuncularin elle formayi kontrolunun onune gecilmelidir.

-Ter ve isik hasligi: Ozellikle sentetik elyafin kullanildigi urunlerde bu problem asagi yukari halledilmis durumdadir. Pamuk urunler kullanildiginda direk boyarmadde yerine indantren boyalarin kullanilmasi daha tok ve derinlikli ve hasligi yuksek urunler ortaya cikmasina sebep olacaktir.

-Islak mukavemet: Bazi hammaddeler islandiginda daha yuksek mukavemete (keten, kenevir gibi govde lifleri bunlara iyi ornektir ve polipropilenin icadi oncesi gemi halatlarinin bu urunlerden yapilmasi veya kaliteli havlularin icinde belli miktarda keten bulunmasi bu yuzdendir), bazilari da daha dusuk mukavemete sahip olurlar. Dusuk islak mukavemete sahip viskon, rayon, flos gibi urunlerin bu yuzden forma yapiminda sansi yoktur.

-Ticari acidan reklam yazilarinin kolay yerlesimi (urune rotasyon veya filmdruk baskinin hizlica yapilabilmesi) : Polyester urunler bu acidan cok iyi imkanlar sunmakta iken naylon icin burada bir dezavantaj olusmakta ve naylon icin baski yerine reklamin dikis yoluyla formanin uzerine yerlestirilmesi daha uygun olmaktadir.

-Elastikiyet-Vucuda oturma-Kan dolasimini negatif etkilememe : Formanin sporcunun uzerine hem tam oturmasi hem de ayni zamanda vucuda baski yapmamasi gerekmektedir. Bu yuzden Lycra, Dorlastan gibi poliuretan elastik malzeme yerine Dow XLA gibi istenildiginde esneyip daha sonra non-elastic bir gorunum cizen yardimci elyaflar kullanilmalidir.Bu konu Fransa Bisiklet Turu gibi yarismalarda oldugu kadar olmasa da futbol icin de oldukca onemlidir.

Uretici icin ucuzdan pahaliya elyaf siralamasi asagidakine yakindir:

1.Polyester
2.Pamuk
3.Naylon 6.6
4.Yun
5.Ipek

Yun ve ipekin buyuk miktarli uretimler icin fizibil olmadigi dikkate alindiginda ve pamugun isiklar altinda oynanan maclar icin albeni eksikligi dusunuldugunde secenekler ikiye dusmektedir :

  • Ucuz, uretimi kolay ama sportif acidan bir ihanet olan polyester (severim polyester, yanlis anlasilmasin ama formaya uygun degil)
    -Pahali, baski islemleri problemli ama elastanlarla kullanimi daha rahat, polyesterin 15 kati fazla nem tutabilen ve bunu disari atabilen naylon (6.6)

Nike, Adidas, Lotto, Fenerium gibi kurumlara teknik destek verirken farkettigim sey bu firmalarin daha fazla, daha fazla kar icin sportif basarilarin onemini goz ardi ettigi olmustu. Sonucta bir polyester forma 2 dolara mal olurken, naylon 6.6 icin bazen 8 dolari gozden cikarmak gerekmekteydi. Iki sene once Manchester’da City’nin magazasinda Ilkay Gundogan yazan bir formanin kaca olacagini sordugumda 110 sterlin demislerdi (yaklasik 150 dolar) ama yine de urun polyesterdi. 2 ye mal et, 150 ye sat. Iyi is.

Taraftar olarak ne olsa giyeriz, en fazla forma altina pamuk bir iclikle ama oyuncularimiza polyester forma giydirmek tam bir cinayet.

2006 Dunya Kupasi finalinde Fransa daha iyi bir takimdi ama Italyanlar iki sey sayesinde kupayi kazandi : Cirkeflik ve daha iyi urunden yapilmis forma. Daha sonra Bursa ve Trabzon Kappa imzasi ile o formalari giydi ama daha sonrasinda ne oldugunu takip edemedim.

2019-20 icin gec oldu ama daha sonraki seneye kulube bila bedel destek vermek (forma konusunda) farz oldu galiba. Bakalim.

3 Beğeni

Yavuzcum dediğin gibi önce büyük takıma giydirilen formayı 1-2 sene sonra Milana giydirmişler :wink: https://twitter.com/fanatikcomtr/status/1130461927258304513?s=21

5 Beğeni

adidas, futbolcuların maçta giydiği formaları “formotion” etiketiyle üretiyordu. Malzeme kalitesinden, amblem ve baskısına kadar mağazada maç forması diye satılanlardan farklı oluyordu. Bazen bunları da sattığı oluyordu. Dediğiniz gibi çok daha yüksek fiyattan sunuluyor bu ürünler.

Aynısını Puma da “authentic” olarak sunuyor piyasaya. Elimde BVB’nin hem store hem de authentic maç formaları var. Birisi 70 euro’ya satılırken, diğerini 120 euro bandında satıyorlardı.

Kendi arşivimden bir kıyaslama fotoğrafı ekleyeyim. Sağdaki plastik logolu olan forma, futbolcunun maçta giydiği authentic forma.

1 Beğeni

Bizimki daha güzelmiş yalnız :smiley:

2 Beğeni

Görünen o ki, Nike maceramıza rezalet bir çubuklu “home” formayla bu sezon başlıyoruz.

2 Beğeni

Formadan ziyade başarısız bir tişört gibi görünüyor. Umarım forma değil tişört gibi bir şeydir.

Edit: Belki de Diallo’ya yakışmamıştır, bi giyip görmek lazım :smile:

2017/18 Hertha Berlin formasının neredeyse aynısı. Özellikle her iki yakadaki renkli çizgi detayı ve çubuk kalınlığı, sayısı ve dağılımı.

Evet aynısı. Baktım da formanın arka tarafı da aynıysa çok çirkin olacak. Bari ikinci üçüncü formalar güzel olsa da, doğru dürüst bir şey alabilsek.

Aynı sene Herta Berlin’in deplasman forması:

1 Beğeni

O kadar da uzaklarda aramaya gerek yokmuş. Şampiyonluğu paylaştığımız Denizlispor geçtiğimiz sezon Nike’nin bu model formasını kullanmış.

2 Beğeni

Biz şimdi denizli 'nin geçen sezonki formasını mı giyeceğiz? Pehh… Kesin denizli de aynı formayla çıkar o zaman sahaya. Yoksa böyle bir eziklik kabul edilemez.

2 Beğeni

Denizli’nin yeni transferlerinin üzerinde bu formanın sponsoru değişmiş versiyonu var. Tahminimce bu sene de kullanacaklar aynı formayı.

2 Beğeni