Belediyeler ve Futbol Sorununu Tartışalım

Benim en eski hatırladığım Petrol Ofisi Şekerspor vardı. Her iki takımı tutuyor olsam da o zaman bile aklıma yatmıyordu. Siyaset/devlet bu oyunun içinde olmamalı diye düşünürdüm. Artık belediyeler var çok şükür! Tarihi daha eskiye ANAP Dönemine kadar dayanıyormuş. Başarılı bir inceleme olmuş:

2 Beğeni

Birçok doğru tespiti içeren bir yazı bence… Ankara’da Petrolofis ve Şekerspor dışında hatırladığım birkaç kurum takımı daha var: PTT, Toprakspor (Toprak Mahsulleri Ofisi), Ankara Demirspor… Bu arada Ankaragücü de MKE kurumunun takımı olarak bilinmekle birlikte bağımsız ve MKE’nin daha çok isim sponsoru olarak para, üye ve tesis desteği sağladığı bir kulüptü. Aslında diğerleri de kurumlarından çok büyük maddi destekler almayan ve kendi yağıyla kavrulmaya çalışan kulüplerdi. Bunlar profesyonel olanlar. Bir de amatör liglerde mücadele edenler vardı: Muhafızgücü, Jandarmagücü, Karagücü gibi askeri kurum takımları, İstatistik, DHMİ, Ormanspor vs… Onlar da kurumlarından büyük maddi destekler almayan takımlardı.

Linkteki yazıya katkı olması amacıyla Melih Gökçek ve Keçiörengücü konusuna kısaca değineyim. Melih Gökçek, Keçiören Belediye başkanıyken zor durumdaki Hacettepe’yi aldı ve bir günde adını değiştirip Keçiörengücü yaptı. Bir anlamda Hacettepe’yi öldürdü. Bu kulüp Melih Gökçek’in Keçiören Belediye Başkanı sıfatıyla doğrudan ya da dolaylı maddi destekler sağladığı 3. Ligde mücadele eden bir kulüptü. Maçlarını Aktepe Stadında oynardı. Polatlıspor 3. Ligde grubunda şampiyon olduğu 1987-1988 sezonunda Keçiörengücü ile aynı gruptaydı. Aktepe Stadında oynanan ve 1-1 sona eren maçta Keçiörengücü taraftarları bedava, Polatlıspor taraftarları ise o zamana göre oldukça pahalı bir bilet bedeli ile stada girmişlerdi. Maç sonrasında futbolcular arasında çok büyük bir kavga çıkmış ve bizim Polatlıspor taraftarlarından bazıları da tel örgülerden atlayıp sahaya girince ortalık iyice karışmıştı. Ertesi sezon Kamanspor-Keçiörengücü maçı Kamanspor’un cezası sebebiyle Polatlı’da oynanınca, Polatlıspor taraftarı maçı izlemeye gelen Melih Gökçek aleyhinde bayağı bir tezahürat yapıp Kamapsporu desteklemiş, ancak Kamanspor fos çıkınca Keçiörengücü’nün attığı dördüncü golden sonra Polatlıspor taraftarının sesi kesilmiş, maç da 13-0 gibi bir skorla bitmişti. :slight_smile:

Sonra Melih Gökçek 1989 yerel seçimlerinde yeniden seçilemedi ve Keçiören Belediye Başkanlığını kaybetti. Yerine seçilen Hamza Kırmızı döneminde Keçiörengücü’nün ne yaptığını pek takip etmediğim için hatırlamıyorum. Ama Melih Gökçek 1994 seçimlerinde bu kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olunca önce Ankaragücü’ne el atmak istedi, olmayınca Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor’u devreye soktu. Bence Türk futboluna giren en büyük belediye virüsü bu kulüptür. Şimdi de adı Osmanlıspor oldu. Bakalım nereye kadar gidecek. Ayrıca Keçiörengücü de hâlâ dolaylı belediye desteklerinden yararlanıyor. Örneğin AŞTİ’nin otoparkını işletmek gibi…

Lafı uzattım, son olarak şunu söyleyeyim: Belediye takımları Türk futbolunun içindeki en büyük ve öldürücü bir virüstür. Bu virüs 54 yıllık Polatlıspor kapanma noktasındayken, maalesef Esentepespor’un adı Polatlı Belediyespor olarak değiştirilerek Polatlı’ya da bulaştırılmıştır.

2 Beğeni

Harika ve tarihi bir yazıymış. Gökçek 'in bugsassporla ilişkisini de unutmamak gerek.

ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Sayıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başta olmak üzere genellikle AKP’li belediyelerin profesyonel spor kulüplerini himayesi sonucu oluşan “futbol rantını” engelleyecek bir karar aldı. Sayıştay Temyiz Kurulu, profesyonel kulüplere belediye bütçesinden para aktarılmasının mevzuata aykırı olduğuna hükmetti.

Sayıştay 6. Dairesi, ismi açıklanmayan Türkiye Spor Toto 2. Ligde mücadele eden ve profesyonel kulüp niteliğinde bulunan bir takıma belediye bütçesinden nakdi yardım yapılması ile ilgili kararını görüşerek hükme bağladı. Mevzuatın belediyelerin sadece amatör spor kulüplerine yardım yapmalarına izin verdiği, profesyonel spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapılmasının mümkün olmadığı vurgulanan karar özetle şöyle:

“Türkiye Spor Toto 2. Ligde mücadele eden …’a nakdi yardımda bulunulduğu görülmüştür. …içinde profesyonel ve amatör takımlar bulunmaktadır. Ancak kulübün içerisinde amatör takımlarının bulunması özü itibarıyla bir anlam ifade etmemektedir. Takımın amatör olması önem arz etmemekte olup, önemli olan kulübün profesyonel niteliğe haiz olmasıdır. Amatör takıma yapılacak yardımın, sonuç olarak profesyonel nitelikteki kulübün bütçesine gireceği açıktır. Bundan dolayı bu şekilde yardım yapılması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.”

TEMYİZE GİTTİ

Dairenin kararı, belediye başkanı, 37 belediye meclis üyesi ve idari sorumlunun itirazı üzerine Yargıtay Temyiz Kurulu gündemine geldi. İtirazda kulüp bünyesinde amatör takımların da bulunduğu, bu nedenle yapılan yardımın mevzuata uygun olduğu ileri sürüldü. Ancak Temyiz Kurulu, kararında mevzuatın yardım yapılacakların sınırını “amatör kulüpler” diyerek kesin ifadelerle çizdiğini bunun genişletilmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Kurul, futbol kulübüne aktarılan paranın faizi ile birlikte sorumlulardan geri alınmasını hükme bağladı.

AMATÖRE YARDIM DA SINIRI AŞTI

Ayrıca, Yargıtay 6. Dairesi, 2017 yılı içerisinde amatör spor kulüplerine yapılan yardımlarda da mevzuatta belirtilen sınırın üzerine çıkılarak kamu zararına yol açıldığına karar verdi. Belediyelerin sporu teşvik amacıyla yapacakları nakdi yardımın genel bütçeden aktarılan tutarın büyükşehir belediyeleri için binde yedisini, diğer belediyeler için binde 12’yi geçemeyeceği hükmünün hatırlatıldığı kararda, yapılan yardımların bu oranın üzerinde olduğu belirtildi. Bu nedenle binde 12’nin üstüne çıkan tutarın da sorumlularından faiziyle birlikte tahsil edilmesine karar verildi.

2 Beğeni

Belediyelerin futbolla olan ilişkisinden ne kadar nefret ediyorum anlatamam.
Bunun yanı sıra Türkiye genelinde faal olan veya zamanında faaliyet göstermiş; Demirspor, Şekerspor, Tekelspor, Tekspor, Sümerspor ve benzeri birçok kulübün de, başta futbol ve amatör branşlar olmak üzere; ülke sporunun gelişmesinde önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca çocukken ilk kez futbol oynadığım spor kulüpleri Malatya Tekelspor ve Malatya Demirspor’a da buradan selam göndermek istiyorum :slight_smile:

3 Beğeni

Sayıştay Şehir hastaneleri hakkında da bir rapor düzenlemiş ve internette yayınlanmıştı.
Tepki çekince internetten uçmuştu :slight_smile:
Bu da bir süre sonra uçar gider!

1 Beğeni

Bir dönemin sonu.
Osmanlısipor Trabzon’a gidiyor:


Benim aklımda kalan 5 madde var bu Osmalısipor macerasında…

  1. 3 puan aldığımız maç sonunda zorla getirilen ANFA güvenlik elemanlarına:“Mesai bitti herkes evine” manasındaki tezahüratımız.
  2. Aynı güzel maçta “Osmanlı yıkıldı Cumhuriyet kuruldu” tezahüratımız.
  3. Osmanlısipor un saçma bir şekilde Bizans bayrak rengi olan mor-sarı rengi seçmiş olması.
  4. Düştüğümüz sezon 3-0 bizi yenen Osmanlısipor un topçusu Serdar ın bize gol attıktan sonra mutluluktan deliririp takla atarak sevinmesi
  5. Ve tabi Gökçek gidecek Gossa gelecek taraftar metroya beleş binecek tezahüratımız :smiley:
3 Beğeni