2019-2020 Sezonu A Takım Formalarımız

Necdet Abim eskiden İstanbul Yolu üzerinde bir tane LCW vardı. Sümerbank’ın son yıllarına yetişmiş biri olarak o zamanlar LCW bizim için biraz lükstü ve ancak bazen bayram öncesi gidebilirdik. Ama şu an gençlerin gözünde LCW düşük kaliteli tekstilin sembolü gibi bir şey oldu. Bence kendi grubu içerisinde hak etmediği bir itham bu ama maalesef :smile: Aynı fiyat grubu içerisindeki diğer mağazalar (mesela defacto, collezion) içinde de araştırma yapabiliriz. Onlarda da benzer tişörtler var.

Gerçi benim tercihim yine de toplu indirimli alım usulüyle igs olur ama Yavuz Abi bana kızacak diye çekiniyorum :smile:

1 Beğeni

Göztepe taraftarı da pek beğenmiyor forma tasarımlarını. Birkaç arkadaşım var Göztepeli twitterları hep formalara söylenmekte dolu.

1 Beğeni

Bizimkileri görmemişler herhalde :joy:

1 Beğeni

Ben LCW’de kırmızının değişik tonlarını görünce dayanamayıp örnek olabilir diye paylaştım Said. Defacto’da kırmızı seçenekleri çok azdı. Nasıl bir kırmızı olmalı? Bu da çokomelli. Bence uygun fiyatlı tamamen pamuk olan ürünler iyi olur.

Beyaz cizgili formayi Teofilo Cubillas’li Peru’dan mi yoksa River Plate’den mi arakladiklarina karar veremedim.

1 Beğeni

Kardeşim çok güzel bir iş yapmışsın. Bir yerden başlamak gerekiyordu. Bu iyi bir başlangıç olmuş.

Benim naçizane bir-iki görüşüm olacak;

Birincisi; önemli olan çevremizin değil, bizlerin ne istediği. Yani kamuoyu araştırmasını kendi içimizde yapsak daha yerinde olur.

İkincisi; marka ısrarını hala anlamış değilim. En başından beri bunu kovalıyorsun. Marka demek her zaman kalite demek değil. Markaya vereceğimiz paranın dengine daha kaliteli kumaş temin edebiliriz. Buradaki en önemli husus bence formaların kesimleri olacak. Markanın tek artısı bana kalırsa bu. Biz, işini daha profesyonel yapan bir yer bulursak, kesim olarak daha modern ve her beden yapısına uygun üretim yaptırabiliriz.

Eğer marka olacaksa bile, logolarımızdan bir tanesini marka logosu üzerine diktirebiliriz. Açıkçası adidas ile hiçbir bağımız yokken, adidas marka bir taraftar ürünü giyinmek istemem. Kaldı ki nike bile olsun istemem. Taraftar ürünü, emeğimizin ve duruşumuzun bir karşılığı olmalı. Bunda bir marka logosunun yeri olmaması lazım. Her şeyden soyut olmalı. Alkaralar ve Gençlerbirliği arasına bir marka logosu girmemeli.

1 Beğeni

Yavuz Abim, dediğim gibi, bu özellikle dışarıdan insanların ilgisini çekmek için söylediğim bir şey. Yoksa, içeriye bakacak olursak bence de kendimiz daha kaliteli ürünü daha ucuza mal edebiliriz.

Marka takıntımı şöyle açıklayabilirim. Marka deyince aklımıza şirket ya da ürün geliyor. Ama aslında marka ile şirket-ürün birbirinden farklı şeylerdir. Şöyle bir örnek anlatayım size. Benim bir arkadaşım adidas tişört almıştı. Uzak doğuda üretilmiş bir üründü. Sonra bu arkadaş Amerikadan bir adidas sweatshirt aldı. Ona baktım, Made in Turkey :smile: Türkiye tekstilde çok iyi, ama pazar olarak bize o kadar değer vermiyorlarmış :smiley:

Demek istediğim şey şu, adidas bütün ürünlerini kendi üretmez. Bazı tekstil firmalarıyla anlaşır kendi ürünlerini üretir. Ama onun üzerine Adidas logosu işlenince, bu ürün bazı değerler kazanır. Birincisi güven. Diyelim ki, fabrikada bu ürünlerden bir tanesine adidas logosu yanlış basılmış. Bu yüzden pazara sürmemişler. El altından sosyete pazarına düşmüş ürün. Aynı ürün, aynı kalite… Ama üstündeki adidas logosu yamuk. Ürünün fiyatı ciddi anlamda düşer. Çünkü artık aynı güveni vermez bu ürün. İkincisi moda. Şimdi bakıyoruz on yıl öncesinim formalarına, bugünkünden çok farklı. O zaman genel olarak o tarz formalar beğeniliyordu ama bugün kesimler farklı, desenler farklı, vesaire. Sen, ben, bizim oğlan oturur bir tasarım yaparız, gözümüze çok güzel gelir, baskısını yapar piyasaya süreriz, bir bakarız ki kimsenin ilgisini çekmemiş. Çünkü artık moda dediğimiz şey on yıllarda değişmiyor. Her yıl bambaşka bir şey çıkıyor. (kamuoyu araştırması yaptığım gençler bu yüzden beş yıl dayanacak bir ürün aramıyorlar mesela.) Adidas demek, bir yerde moda demek, çünkü modayı en iyi takip edenler de onlar, modayı belirleyenler de. Üçüncüsü ise marka ile özdeşleşmek. Modern dünya maalesef böyle. Şirketler ve kurumlar, diğer şirket ve kurumlarla yalnızca iş kalitesi üzerinden değil, marka değeri üzerinden de işbirliği yapmak isterler. Mesela yanlış hatırlamıyorsam Axa Sigorta Altınordu Spor Kulübüyle değerler sponsorluğu anlaşması yaptı. Neden? Altınordu kamuoyunda olumlu bir imaj çizdi, önce insan dedi mesela, Axa Sigorta da bu imajla birlikte anılmak istiyor. O yüzden, işbirliği yaptığınız marka (şirket değil bakın, marka) çok önemli. Mesela ben kişisel olarak LCW’yi De Facto’dan daha çok severim ama böyle bir iş yapılacaksa De Facto’yu tercih etmenin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü LCW kalitesiz tekstilin sembolü. Kalitesiz imaja sahip bir markanın yanına kimse kendi markasını koymak istemez. Kaliteli bir imaja sahip bir markanın yanına kendi markanızı koyarsanız, bu sizin marka değerinizi artırır.

Bu üç maddeyi göz önünde bulundurarak, ben hayatımda adidas, nike, puma alışverişi yapmamış biri olarak, ARt’nin logosunu basacağım tişörtümü Adidas’tan aldım. Çünkü ben ARt’nin ilgi çekmesini ve marka değerinin yüksek olmasını istiyorum. Çünkü ARt Gençlerbirliği’nin reklamını yapmak isteyen bir proje ve rakibi Ankaragücü, Eskişehirspor, Konyaspor vesaire değil, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş. Bu iatanbul takımlarının marka değeri çok yüksek. Taraftar sayısını artırmamız gerekiyorsa, bizim de marka değerimizi çok yüksek tutmamız gerekiyor. (Gençlerbirliği’nin elit imajı aslında böyle bir çalışma için ciddi bir avantaj.)

Ammaaaa, dediğim gibi bunların hepsi, dışarıdaki insanlar düşünülerek, taraftar sayısının artırılması amacıyla, daha çok insana hitap etmek misyonuyla düşünülmüş şeyler. Eğer öncelik zaten Alkaralar’dan olan insanların kullanımı için bir şey üretmekse ve dışarıdaki gençlere hitap etmek çok da önemli değilse, ben de size katılıyorum. Çok daha kaliteli ürünleri, çok daha ucuza mal edebiliriz. Yemişim Adidas’ını, igs’sini :smile:

1 Beğeni

Sevgili kardeşim,

ben uzun yıllardır forma koleksiyonu yapıyorum. Hangi markanın hangi ülkede, hangi takımlara ne şekilde forma ürettiğini emin ol çok çok çok iyi biliyorum. O yüzden paylaştığın o üretim bilgilerini hatmetmiş birisiyim. Emin ol.
Almanya’da veya İngiltere’de herhangi bir Puma mağazasında 130 euro’ya satılan “authentic” bir BVB veya Arsenal formasını, 20 TL 'ye Istanbul’da nereden veya kimden alacağımı bilecek kadar bu işin içindeyim…
O yüzden asıl konuya tekrar dönüyorum;

Biz spor kulübü değil, taraftar grubuyuz. Kendi ürünlerimizi pazarlamayacağımız için, kimsenin ilgisini çekmemiz gerekmiyor. Bizim içimize sinsin yeter.

Bir de bunlar benim fikirlerimdir. Ne başkasını ne de grubu bağlamaz.
Grupta senin gibi düşünen sayısı fazla da olabilir. :wink:

Kendi ürünlerimizi pazarlamak açısından söylemedim ben Yavuz Abi. Ben de ARt için kendime yaptığım Adidas tişörtü satmayacağım zaten. Hani taraftar sayımızın azlığı bizi üzüyor ya bazen, ankaranın diğer gençleri de mesela fotoğraflarımızı görünce beğensinler, özensinler, onlar da bizimle olmak istesinler diye diyorum :slight_smile:

Benim temel bakış açım da kendimizin beğenmesi üzerine. Yaptırdığımız ürünler genelde kendi içimizde tükettiğimiz ürünler. Dış satış sayısı çok düşük oluyor genelde.
Forma açısından da aslında ben lotto markasını çok seviyordum. En azından daha farklı tasarımlar oluyordu ve çok daha ekonomikti diğer markalara göre. Benim alacağım forma için nike, puma vs marka olmasının hiç bir önemi yok. beğendiğim bir tasarım olsun, fiyat performası iyi olsun yeterli benim için.

Kardeşim gözünü seveyim artık şu marka işinden vazgeç. Marka logolu ürünle olacak şey değil bu. Marka logosu olmayan bir tasarım üzerinden devam edelim veya konuyu kapatalım. Rica ediyorum.

Eyvallah abim :zipper_mouth_face::innocent:

Pazarlamaktan kastım ürün satmak değil. Başkası beğensin veya başkası “da” beğensin diye bir derdimiz olmamalı. Taraftar böyle formayla, taraftar grubuyla kazanılmaz.

Her ne kadar hiç beğenmemiş olsam da Gazişehir’in açıkladığı çubuklu forma ilgimi çekti. Nike, Galatasaray dışında herkese aynı tasarımı verirken (ki Galatasaray’a verdiği de standart tasarımların küçük dokunuşlarla özelleştirilmiş hali yalnızca) Gazişehir’e, daha önce hiç karşılaşmadığım böyle kendine has bir tasarımı nasıl yaptı acaba?

Yerli takımlarda olmasa bile, yabancılarda aynı tasarımın kullanılma ihtimali yüksek. Hatta geçmiş sezon bile olabilir.

O değil de, Nike formaların neredeyse tamamı berbat bir tasarıma sahip değil mi sence de? :confused:

Kesinlikle. Birkaç istisnası vardır belki ama geneli çok kötü. Kalitesini, dayanıklılığını vesaire bilemem ama tasarımlar berbat.

Gecen senenin Ingiltere ve Avrupa Sampiyonu bir rugby takimi var, adi Saracens.

Genclerbirligi ile cokca benzerligi var, liseli ogrenciler tarafindan diger gruba (crusaders) tepki olarak kurulmasi (1876), daha sonra o grup ile birlesme, arma olarak Turk Bayragi (veya o zamanlar icin Osmanli diyelim), isimlerinin kokeninin Serkan (savasci) olmasi (Serkanlar takimin ismi sonucta) ve renklerinin kirmizi-siyah olmasi.

Ilk kupasini 120 yil sonra kazanan (bak bu konuda biz daha iyiyiz) Serkanlar (Saracens) su anda Avrupa’yi domine etmekte (umarim biz de bu konuma geliriz bir zaman sonra) ve formalari tekrar Nike tarafindan imal edilmekte. Eger farkli tasarimlar istiyorsaniz linkteki orneklere bir bakin lutfen.

https://www.google.com.tr/search?q=saracens+jersey&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwivhYK11_rjAhWBSEEAHW5ZDmIQ_AUIESgB&biw=1024&bih=655

Kurumsal direktoru ile bir tanisikligim olmustu. Eger begendiginiz bir ornek varsa edinmeye calisayim, sana veya Beyaz’a posta ile yollarim, siz de ona gore bir ornek olusturmaya calisirsiniz.

Iyi bayramlar forum :slight_smile:

Öncelikle iyi bayramlar :blush:

Formaların çoğuna baktım. @beyazsaid, G.A.R. grubunun nostaljik polosunu sanırım burada paylaşmıştı. Ben de linkteki formalardan ona benzeyen şu formayı beğendim;

Ayrıca yine şu aşağıdaki formayı da beğendim. 3 renk olması aslında iyi bir tercih değil bizim için ama geçen günlerde edindiğim, Hamburg ‘un kulüplerinden ve HSV ile Sankt Pauli’ ile birlikte en köklü takımlarından biri olan ALTONA 93’ün formasına çok benziyor.

images%20(1)

1 Beğeni

Tamam, senin bedenine gore bir tane alir yollarim. Ko(l)leksiyonuna rugby’de katilmis olur.

Ben dr polo yaka olanı beğendim, ayrıca şu basit tişört de fena değilmiş. Basit, sade :slight_smile:UX342

1 Beğeni