Transfer Beklentileri, Önerileri ve Haberleri

serkan aydın’ın programını az biraz izleyebildim. kendisi biraz cavcav’ın oterite yönünden potansiyel olarak gözüktü bana. ancak geri kalan özellikler tabii ki yok. gençlerbirliğinin bu havaya çok fazla kapılmaması gerekir. evet ortada bir başarı vardır ancak bu hava o kadar da iyi bir hava değildir. ayaklarımız yere basmalıdır. planlamalar gerçekle örtüşmüyor.

en önemli meselelerden birisi alt yapıya düzen getirmenin yanında gözlemcilik ağının ve güçlü bir transfer politika ve komitesinin olmasıdır. bu yönlerden son derece vasatız. o nedenle yönetimin o programdan anlayabildiğim kadarıyla çekinceli yaklaşması son derece doğal ve olması gerekendir.

önümüzde ayakları yere basan bir program olamdığı sürece (yukarda saydığım şeyler) rulet oynarız. altyapıdaki oyuncular bu ligde camia ve yönetim havası bozulmadan(ki çok kötü bozuldu) oynayabiliyorlardı ve oynuyorlardı. şimdi antreman oyuncusu olamaz kıvamına düşürülmüşler. bilmiyorum ancak yoksa yönetimin acilen külübe bağlı oyuncuya psikolojik destek verecek ve gözlemleyecek personel alması gerekir.

transferler bırakın kurulmamış gözlemcilik ağıyla dünyanın ötesi berisi (ki buna da hazır cevaplar vardır işte teknoloji ilerledi…vs/işte bizde ilerletelim biraz marka değeri ve bu işleri yapacak insanların yeteneğini gözetelim) alt liglerdeki potansiyelleri de çekemiyoruz.

napıyoruz diye baktım. bilinen adı olan oyuncular ya da ahbaplıkla dönen bir transfer politikası var. bu profesyonelliğin dışındadır. gençlerbirliği profesyonelleşmelidir. oyuncu alacağız satacağız ya da mevki dolduracağız işte bi şekilde altyapıdan oyuncu çıkarsa oynacağız gibi bir düşünce hem içinde bulunduğumuz durumda, hem ekonomi de yanlıştır.

sinan hoca ya da serkan aydın bi şekilde üst ligler de boy göstermek istiyorlarsa, öncelikle yönetimin isimlerin değil, kulübün çıkarlarını düşünmesi gerekir. sezon öncesi ligden çıkma ihtimalimiz düşük. ve çıksakta düşeriz.bu iki sene için geçerli (tabii nasılsa şirketleştiririz düşüncesi vardır) öncelikle profesyonelleşmek gerekiyor. bunları yaparken bu ligde kalmak büyük bir şanstır. hem ekonomik hem marka hem güvenilirlik hem de profesyonellik açısından.

gene serkan aydın’ın konuk olduğu programına gelince bana para verecek adam lazım sadece demiş. bu da yanlış ve tehlikelidir.külübe kim gelmiş gitmiş önemli değil para versin diyor. konu iyice özellikle taraftara para olarak yansıtılıyor. burada uyarmam gerekir.

para bir sorundur ve gerçekliktir. ancak bu sorunu azaltacak kaynağımız var. burayı beslemeye başlamadığımız görülüyor. öncelikle alt takım kurulmalı. ya da bulunmalı bu acil bi ihtiyaçtır. hacettepe kulübün sigortasıydı. başarı denilen şey üst lige çıkacağız yok avrupaya gideceğizden çok burada yatıyor. öncelik olarak bunu yapmıyorsanız ve arada işte alt yapı bilmem ne diyip geçiyorsanız samimiyet sorgulanır. öncelik budur. öncelik altyapıdan oyuncuları oldurmak ve oynatmaktır. biz elimizdeki oyuncuları kaybetmeye devam ediyoruz. bu oyuncuların ekonomik yüküde yoktu. hadi peki bu oyunculardan olmuyor densin (gidenler dışında hala takımda olan ve izlediğim potensiyeli olan ve iyi çalışmayla iyi bi sezon öncesiyle rotasyona hazırlanacak oyuncular vardı)(ve olaya bakın antreman oyuncusu gerek düşüncesi konmuş ortaya) gene üste dediğim gibi gözlemcilik ve transfer komitesi gereklidir. bu iş böyle yürümez. bi havadır gider. toslarsak fena toslarız. başarı gelirse alttında büyük gedikler olan bir başarı olur.

planlama kulübün ve ülkenin içinde bulunduğu şartlara uymuyor. takım ligde tutulup eksikliklerin üstüne düşülmesi gerekir. ve umarım gençlerbirlikli özellikle eski oyuncular personeller en azından danışman ve çalışan olarak alınır. bu iş birazda buradan geçer.yoksa işte böyle muhabbetlerin arasında kalırız. bi havadır gideriz.

transferde ilginç bir takımız. son transfer kayode kağıt üstünde de performans verebilecek bir oyuncu. neden. bi süredir piyasadan kaybolmuş yetenekli bir oyuncuydu. burada iyice kaybolabilirdi, kariyeri için o sene bu sene olabilirdi ancak eski takımından hem sahada hem idarede insanlar var. bu nedenle kağıt üstünde de verim alabileceğimizi gösterebiliyor. ancak sahaya çıkmadan, belirli bir süre geçmeden bilemeyiz.

maçları izledim. maçlardan istenilen sonuçlar alındı. çok eksiğimiz var. bunu zaten rakipler analiz ediyordur. şimdi bu kadar para harcanıyor (sanırım üç transfer ligin en yüksek maaş alanlar arasına girmiştir) (eyüpü saymazsak) (ki zaten kadroda yüksek maaşlı bir oyuncu daha vardı) ekonomiyi bi yana bırakırsak kadro olarak bu takım playoff içinde kalabilecek bir takım oldu. playofftan çıkar mı bilemeyiz. eğer böyle hamleler yapıyorsak, eksik taraflar güçlendirilmezse iyi sezon geçirdik diyebileceğimiz bir sene olacak. pek göze batmasa da sağ bek, ve aciliyetinden stoper takviyesi gerekiyor. os de sakatlıklara karşın zayıf bir rotasyonumuz var. pek fark edilmiyor genç diye arada kaynıyor da enes benim için patlayan bomba gibi görünüyor. kritik hataları ve yeteneğini doğru yerde kullanmak yerine faul alma çabasına girmesi, kaybettiği topların çok yüksek şanslara dönmesi ve en önemlisi ben oldum havası. bu havayı geçen sene kalecimizde de gördük.(gerçi oyuncuya da kızamıyorsun çoktan olmuş olması gerekirdi bu yaşlarda. burası türkiye işler böyle dönüyor, bunun farkına varmalı. bu eksiklik nedeniyle böyle hastalıklar çok oluyor genç oyuncularda)(bi de aşırı agresif, ilk sarı kartını anımsıyorum, korner itişmesinde gördü. genç oyuncu için zor görülebilecek bir karttı) rotasyon olarak izlediklerimizden yola çıkarak söylüyorum bunları. kendine gelir, daha çok katkı verir, yeteneklerini gösterir ve gelişime geçerse bu kendisi için iyi olur. bizim içinde bu sezonumuzda iyi olur. çünkü para edecek oyuncuların hepsi kiralık. bi kaç transfer yaptık, onlarda bile %50 madde var. kiralık gelen oyuncu parlayınca ve sen bonservis alayınca insan üzülüyor tabii. sen oynatıyorsun, gelişimine katkı sağlıyorsun bi bakmışsın hem gelecek sene o mevki gene boş, ekonomik olarak gene boş. bu politika hala değişmedi.

11 ve yıldız oyuncu olarak alınanlardan yaşları çok ilerlemiş olanlara da dikkat edilmedi. seneye ne kadar katkı verebilirler ve seneye oynayabilirler mi? neyse dediğim gibi işi yarım yapıyoruz. madem bu kadar ekonomiyi zorladık, stoper, sağbek ve os rotasyon gerekli.

son olarak, bu parayı nasıl ödeyeceğiz? nasıl bir bonservis geliri düşünüyoruz? borcumuz giderek yükselirken 2 3 sene sonra ne yaşayacağız? bu herkese sorumdur. çıksak zaten tutunamayız nasıl transfer yapacağız. hadi bi kimya oluştursak istanbulspor gibi belki tutunuruz derdik hatta para edecek oyuncularımız olurdu. o da yok. gidiyoruz öyle vallaha gidiyoruz öyle. neyse.

edit: gerçi sağbek gerek dedikte, hocanın oyun anlayışına göre uğuru iyi kullanıyor. gerek istediği bölgelere havadan top indirmede, gerek cezasahası içine havadan atılan toplarda olsun o bölgelerdeki takımın teknik seviyesini üste çekiyor. bu yönleri onu iyi bir hamle oyuncusu yapabilir. 11de ne kadar gider bilmiyorum. çünkü maçın öyküsü maç içinde değişiyor. os de ben tiagoyu epey beğendim. geçen sene çok izleyemedim. duran top çok önemli futbolda bu nedenle buğra’nın olması da büyük artı. ayrıca buğra hırslı bir oyuncu, malatyaspor’un kaptanıydı, sorumluluk alabilen bir oyuncu. mücadele gücü yüksek bir oyuncu. tiago’nun ayakları var mı yok mu ben çözemedim. yatabare çok katkı veriyor. hem hava toplarındaki etkinliğimizi artırıyor hem bizim yarı sahamızda o yaşına rağmen mücadele ediyor. kayode’nin gelmesi onu çok rahatlatacaktır. himmet ne olacak bilinmiyor tabii. ancak iyi bir hamle oyuncusu olacağı kesin. gerçi uğurun yerine de oynayabilir uğurun kontra ve çalışkanlığı düşük. şimdi düşününce iyi kadro oldu takım. sağbek sanırım gereksizleşti. ortasahaya tekrar gelirsek, kadroya baktım söyle bi mert kabasakal kumaşı iyi görünen bir oyuncuydu. haberlerde okuduğuma göre antremanlara çıkmıyormuş. yazık oldu. hak verilir tabii ki, önceden hacettepe’nin yedeklerine kadar bizim oyuncularımız olurken gitmiş orada süre bile alamamış. gerçekten çok yazık. acilen pilot takım tesislere getirilmeli. hani şu maaşlardan birini bi takıma verseniz 4.ligde yarışmacı haklarını alırsınız. söyle bi kadroya tekrar bakıyorum, göbekte oynayacak çok fazla alternatif varmış. eralp’in yeteneğini merak ediyorum. diğerlerini izledik. iyi hadi böyle bi çorbamız var bi şekilde kotarırız deniyorsa kesinlikle stoper gerekiyor bu takıma. 3’lü gayet iyi gidiyor ancak çok eksiklikleri var. orayı toplayacak, biraz gençler jargonuna girecek ancak oraya bi başkan gerek.

kabiletinin yanında en dikkat edilmesi gereken şey (stoper transferi için ve tam da böyle bir savunma yapısında) liderlik özeliği yüksek olmalı . bi de karakteri varsa efsane olur. (glumac’ın gelmesini gerçekten çok isterdim, tam da bu kadro içindi, ümraniye’nin bırakma gibi bi şansı yok. bi de bodrumda adaşım onur vardı, o da bu özelliklere uyuyordu alt lige gitmiş gerçi yaşı epey vardı, denizlinin kaptanı vardı oğuz o da alt lige gitmiş aslında bu ligin topcuları onlar.)

edit 2: toparlayacak olursak, ekonomik olarak çok acılıyoruz. bunu nasıl kapatacağız. gözle görülür bir kaynak yok. bu birincisi. takım playoff u zorlar, kalır, çıkamaz ya da çıkar. bu senaryolarda, ilk üçü gerçekleşirse son transfere iki transfere ne gerek vardı. gelecek sene mevki doldurmak için büyük bir yanlış. hadi kayode’yi ayrıyorum. o seneye de oynayabilir. çıkar isek napacağız. ne para edecek kaynağımız var ne paramız var. ekstra olarak planlamamız yok. ya kiralık ya emekli. büyük yanlışlar bunlar. şu son iki transfer yapılmamalıydı. bu kadar fazla kiralık oyuncu olmamalıydı. olacaksa satın alma maddesi konulmalıydı. ben niye madem öyle stoper gelsin diyorum çünkü yarım yamalak bir iş yapmışız bari tamamlayalım. gene söyleyeyim planlamalarda önemli yanlışlar var.

Biliyorum ekonomik durumumuzdan ötürü yönetimin bütçesi çok kısıtlıydı ve transfer konusunda çok beklentimiz olmamalıydı ancak çok kısıtlı bütçelerle çok iyi kadrolar kurulabilir. Biraz da futbolculara ne vaat edildiğiyle alakalı bir durum. Yıllar sonra 1. Lig’e düşünce “biz burada geçiciyiz nasıl olsa yeniden çıkacağız” düsturuyla alt lige göre birkaç gömlek üstte olan ve bu nedenle zor ikna edebildiğimiz Sessègnon gibi bir maestro’yu takımda tutabilmiş ve sezon sonu yeniden Süper Lig’e yükselmiştik. Play-off hedefine uygun oyuncular görmek istiyoruz. Umarım bu sezon gelen futbolcular bunun bilincindedir ve gereken özveriyi gösterirler zira yeni transferlerden maça kendini vermeyen ve çaba sarf etmeyenleri gördükçe tribünde sinir krizi geçiriyorum. Bu arkadaşı izleyen, beğenen ve alan kişi ne izledi ya da benim göremediğim neyi gördü diye kendimi sorguluyorum.

dünya kupası kadrolarına bakarken şu isim dikkatimi çekti;

transfermarkt henüz değer biçmemiş.

söylede bir kolajı var

tabii nasıl oyuncudur bilmiyorum.

dağıtılan kadroya söyle bi baktım

metehan konyada süre alamayacaksa bize gelmeli. kendisi için de iyi olur. potansiyeli olan stoperdi. konyada iki maç iyi oynadı bir maç ortalama altı kaldı direk kesildi. aslında süper ligde rahatça oynayabilir. hayat işte. kesinlikle getirilmeli.

musa şahindere’nin ciddi bir potansiyeli vardı. bu çocuğa noldu.

ilker gibi çalışkan forvetin de takımda olması iyi olurdu. taktiksel olarak iş yapar. (nedense hep ibrahim yılmazı andırıyor bana)

ve serdarcan.

göktuğ, ulusoy ve kağan’ın da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Turaç Böke - Oyuncu profili | Transfermarkt

Efecan Barlık - Oyuncu profili 23/24 | Transfermarkt

Berkan Keskin - Oyuncu profili 23/24 | Transfermarkt

Erdem Gökçe - Oyuncu profili 23/24 | Transfermarkt

Veysel Sönmezsoy - Oyuncu profili 23/24 | Transfermarkt

bu ligde kısa süre içinde zorlanmadan oynayabileceklerini düşünüyorum yukarıdakilerin.

Hakan Arslan - Oyuncu profili 23/24 | Transfermarkt

Tomislav Glumac - Oyuncu profili 23/24 | Transfermarkt

hakan aslan gelir mi bilmiyorum. sözleşmesi bitiyor. glumacın sözleşmesi var.

Akito Fukumori - Performans bilgileri 2024 | Transfermarkt

tam bizim hocaya göre stoper

ayrıca yeni malatyaspor lige katılmayacaksa altyapımızdan çıkmış olan cengizhan’ı da görmek isterdim.

açıkcası kumaşı nedir hiçbir bilgim yok ama dikkatimi çeken bir husus var, dedesi gençlerbirliğinde oynamış bir kaleci, babası gençlerbirliğinde oynamış bir kaleci, kendisi de kaleci ama gençlerbirliğinde oynamamış. hem nesiller boyu kaleci bir aileden geliyor, hem de gençlerbirliği ile bağları var.

iranda yetenekler çıkmaya başladı. sadece bu santrafor oyuncusu değil, genç stoperleri bizim gibi ligler için çok uygun oyuncular. u21 ve a milli takımdaki gençler iyi oyuncular.